gebruik al je zintuigen
wat heeft de ander nodig?
bewaak je grenzen
wie ben jij?
zullen we samen gaan?
ontmoeting
vertrouwen en plezier

SAMEN

Het paard, de co-coach

Paardencoaching, wat, hoe en waarom?

Emotionele intelligentie is essentieel voor het verkrijgen van begrip en respect. Ook is het de essentie van een goed team.

 

- Kun jij je eigen grenzen aangeven?

- Kun je grenzen van anderen vaststellen?

- Ben jij in staat je in te leven in de behoeftes van jezelf en die van anderen?

- Ben je in balans wat betreft emotie en ratio; ofwel zijn je hoofd (verstand) en je buik (gevoel) met elkaar verbonden?

Deze vorm van coaching heeft niets te maken met paardrijden, er wordt niet op het paard gezeten. Het natuurlijke zijn en gedrag van het paard is een fantastisch instrument om de innerlijke stem van de mens te vertalen; wat wil en zeg je nu werkelijk.

 

"Paarden? Daar heb ik niets mee!"

 

Ze zijn me te groot, je weet niet wat ze doen, en al helemaal niet of ze te vertrouwen zijn. Ik houd niet van paarden, ik ben ooit een keer gevallen, ik ben eens gebeten.... Geen nood. Nogmaals, je gaat niet paardrijden. Je hoeft het paard niet eens aan te raken. Het mag wel.

 

En ja, ik snap je als je niets met paarden hebt... Ik zou ook zo reageren als je mij zou uitnodigen voor een sessie met vogelspinnen... 

Het paard coacht je niet, dat doe ik. Mijn expertise is het gedrag van het paard vertalen naar jouw situatie. Je gaat dus niet (alleen) naar huis met kennis over paarden, het gaat om JOU! Ik zal ook altijd vragen of het klopt wat ik zie. Geen aannames, geen oordeel.

Wil je weten hoe je overkomt, hoe het zit met je innerlijke leiderschap, wat jouw persoonlijke kracht is? Via open inschrijving verzorg ik ontmoetings-workshops om je kennis te laten maken met deze vorm van trainen en coachen. Hoe kom ik over, welke energie straal ik uit, hoe kijk ik naar een ander en hoe ziet een ander mij? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bijzondere aan een ontmoetingscoaching met een paard is de pure eerlijke reflectie die je krijgt. Een paard handelt altijd vanuit een intens verlangen om aansluiting te zoeken bij de kudde. Dit is nodig om te overleven want eten kan alleen als er voor de veiligheid wordt gezorgd. De natuur van een paard houdt dus in: Wat is mijn plaats in de groep, hoe vind ik aansluiting en hoe houd ik de groep in stand. Hierdoor is een paard de perfecte spiegel bij veranderingen en transformaties in teams. Door gebruik te maken van een 360° feed back krijgt elke deelnemer de mogelijkheid zijn ervaring te borgen. Zo ontstaat een echte vertaalslag naar de dagelijkse werkelijkheid.


Doe jij wie je bent?

 

Paarden reageren bij mensen op de echtheid van verbale, para verbale en non verbale taal. Samen heet dit emotionele soepelheid. Dit geeft aan hoe je communiceert en of dit klopt met wat je binnen voelt. Je ontvangt dan ook dat wat je geeft! Dit geeft inzicht in hoe je NU handelt en communiceert met anderen. Een waardevolle, bevestigende en soms ook confronterende spiegel.

 

Ik vertrouw op mij

Als Equine Assisted Development (EAD) coach/trainer zet ik het paard als co-coach in tijdens individuele coaching en teamtrainingen. Tijdens een training, coachingstraject of therapie* kun je met mij samen het paard inzetten om gerust te stellen, los te maken, te confronteren, grenzen te verkennen en een actieve werkvorm in je programma te bouwen.

Hoe kom je over op anderen, ben jij je bewust van je innerlijk leiderschap, ben jij leidingNEMEND of leidingGEVEND, wat is jouw persoonlijke kracht en hoe creëer je teamperformance? Het paard is een geweldige co-coach bij individuele ontwikkeling en teamtrajecten. Ze is de mooiste, eerlijkste, oprechtste spiegel van je gedrag en je emotie. Tijdens ontmoetingen en opdrachten met het paard (je hoeft niet op te stijgen!) ga je werken aan het verhogen van emotionele intelligentie en wordt duidelijk wat de groepsdynamiek is. Dit altijd in een veilige omgeving, waarbij zowel de deelnemer als het paard respectvol en waardevol wordt behandeld. 

Paardenkracht is een enorm waardevol instrument bij het ontwikkelen van weerbaarheid en sociale vaardigheden en dus zelfvertrouwen, zelfbeeld en zelfwaarde van kinderen en jongeren. Daarom werkt FRAS training samen met een kinder- en jeugdpsycholoog onder de naam 1PK voor Kids en Jongeren.

Durf jij het aan met je team?

 

Wanneer is een team een team en geen groep mensen bij elkaar? Wat maakt een team succesvol? De metafoor van de paardenkudde kan fantastisch dienen als basis voor trainingen met teams. De vinger wordt direct op de plek gelegd in welke fase van teamvorming de groep zich bevindt. Subgroepen worden zichtbaar en de interactie tussen diverse personen helder gemaakt. Dit helpt de versterking en samenwerking van het team. Door het paard als teamlid in te zetten tijdens oefenvormen ontvang je de mooiste terugkoppeling.